cover-image

 Samen alleen: eenzaamheid tijdens de feestdagen 

Samen alleen: eenzaamheid tijdens de feestdagen
Overig 27 Nov 2023 door Sanne van Houtert

Eenzaamheid: een universeel probleem

Terwijl de decembermaand nadert, kijken velen uit naar de warmte van samenzijn met vrienden en familie. De feestdagen brengen vreugde en gezelligheid met zich mee, maar laten we niet vergeten dat juist deze periode van het jaar voor eenzame mensen vaak een pijnlijke herinnering is aan wat ze missen. Eenzaamheid is een universeel probleem dat zowel jongeren als ouderen treft en wordt tijdens de feestdagen nog schrijnender.

Waarom is eenzaamheid een probleem?

Eenzaamheid is een groeiend probleem dat ernstige gevolgen heeft voor de fysieke en geestelijke gezondheid, de kwaliteit van leven en de samenleving als geheel. Het kan leiden tot een verminderde productiviteit, hogere zorgkosten en een verminderde levenskwaliteit voor degenen die erdoor worden getroffen. Het aanpakken van eenzaamheid is van groot maatschappelijk belang om het welzijn van zowel jongeren als ouderen te verbeteren.
 
Eenzaamheid bij jongeren ontstaat door…

  • Veranderingen in sociale relaties: jongeren bevinden zich vaak in een fase van hun leven waarin oude vriendschappen veranderen en sociale groepen evolueren. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie als ze zich niet kunnen aanpassen aan deze veranderingen.
  • Digitale isolatie: ondanks de overvloed aan technologie en sociale media, kan overmatig gebruik van digitale apparaten paradoxale eenzaamheid veroorzaken. Online vrienden vervangen soms niet de behoefte aan echte, persoonlijk interactie.
  • Prestatiedruk: de druk om te voldoen aan academische, sociale en professionele verwachtingen kan jongeren overweldigen en isoleren.

De oorzaken van eenzaamheid bij ouderen kunnen zijn…

  • Verlies van dierbaren: ouderen kunnen geconfronteerd worden met het verlies van echtgenoten, vrienden en familieleden. Dit kan leiden tot eenzaamheid, vooral als ze zich geïsoleerd voelen van anderen in hun leeftijdsgroep.
  • Fysieke beperkingen: gezondheidsproblemen en fysieke beperkingen kunnen mobiliteit beperken, wat kan leiden tot een gebrek aan sociale interactie.
  • Veranderingen in routine: het einde van de werk carrière kan leiden tot een gevoel van nutteloosheid en isolatie, omdat ouderen hun dagelijkse routine en sociale contacten verliezen.

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

De decembermaand kan een tijd van verbondenheid en genegenheid zijn, maar het is belangrijk dat we niet vergeten dat eenzame mensen vaak achterblijven. Met kleine inspanningen en vriendelijke gebaren kunnen we samen een verschil maken en de feestdagen voor iedereen een beetje lichter maken.

Daarom zijn we samen met collega’s in de pen geklommen en hebben zo 50 vrolijke kerstkaarten geschreven voor de Grote Kerstkaartenactie van het Ouderenfonds. Naast dat het hartverwarmend was, was het ook een beetje #teambuilding! Win-win, toch?

Ook Robin doet mee!

Wil je hier een nieuwe werktraditie van maken? Het kost slechts een paar minuutjes van je tijd, maar het kan een wereld van verschil maken. Daarnaast maakt het Ouderenfonds het je ook nog eens supermakkelijk. Bekijk nu de link en doe ook mee (vóór 15 december)!

Je kunt eenvoudig kerstkaarten sturen naar eenzame ouderen via de website van het Ouderenfonds. Betrek je collega’s of familieleden erbij voor extra gezelligheid. En wees gerust, deze actie hoeft niet te eindigen na de feestdagen. Het hele jaar door kun je via Kaartje voor Ouderen kaarten sturen naar onbekende ouderen en zo hun dagen vrolijker maken. Op Postmaatje kun je kaarten sturen naar mensen die over het algemeen wat extra steun kunnen gebruiken. Wil je meer betekenen? Bekijk dan NL voor Elkaar en Join Us voor vrijwilligerswerk bij jou in de buurt.

cover-image

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.