cover-image

 Een trekpleister voor werknemers ondanks de arbeidskrapte. Het geheim? 

Een trekpleister voor werknemers ondanks de arbeidskrapte. Het geheim?
02 Jun 2023 door Sanne van Houtert
Robin hecht veel waarde aan goed werkgeverschap, en dit komt duidelijk naar voren bij een van onze samenwerkingspartners, Praktijksteun. Praktijksteun is een organisatie die GGZ-zorg levert en organiseert. Ondanks de huidige schaarste aan arbeidskrachten in de zorgsector, heeft Praktijksteun een gezonde toestroom van potentiële nieuwe medewerkers. We spraken met Ronald Stolk, algemeen manager van Praktijksteun, om te bespreken wat hij verstaat onder goed werkgeverschap.

Hoe draagt Praktijksteun bij aan werkgeluk?
We hebben oor voor onze medewerkers. Ze kunnen altijd hun verhaal bij ons kwijt en we kijken graag met ze mee als het gaat om bepaalde behoeftes in bijvoorbeeld hun ontwikkeling of de werk-privé balans. We ontwikkelen bijvoorbeeld scholingen voor onze medewerkers. Daarnaast hebben we iedere maand een 1-op-1 gesprek met onze medewerkers om te polsen hoe het gaat, maar het is ook belangrijk dat zij zich vrij voelen om een gesprek aan te vragen als ze daar nood of behoefte aan hebben. We hebben over het algemeen een heel open cultuur en dat geef ik graag mee aan de medewerkers.

 

Waarom is dit van belang?
Het is belangrijk dat medewerkers zich vrij en prettig kunnen bewegen. Zo kunnen ze hun functie het beste uitvoeren en hier tegelijkertijd ook voldoening en plezier uithalen. Als ze daar ondersteuning of middelen voor nodig hebben, dan doen wij wat er mogelijk is om ze daarin te voorzien en te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van een gelukkige en betrokken werknemer voor een organisatie?
Als je je gezien en gehoord voelt, sta je vaak positiever in de uitvoering van je werkzaamheden, en kom je met meer plezier naar je werk. Je vindt het dan misschien ook niet erg om een keer iets meer voor een werkgever te doen. Ziekmeldingen kun je niet vermijden, maar er is bewezen dat er minder ziekmeldingen voorkomen bij een tevreden werknemer. Uiteindelijk draagt dit allemaal bij aan de productiviteit.

 

Hoe kan je het beste omgaan met een werknemer die ongelukkig is op het werk?
Altijd het gesprek aangaan om te kijken waar het ongeluk voor die persoon in zit. Daarbij zou ik ook nog een splitsing maken in het soort probleem: is het werk- of privé gerelateerd? Zit het bijvoorbeeld in de werkzaamheden of heeft het te maken met een leidinggevende of collega? Toch blijft de werknemer altijd degene die hier een beslissing over kan maken. Als je zeker weet dat je niet op de juiste plek zit, dan zul je toch zelf de overweging moeten maken om een andere stap te zetten.

 

Is werkgeluk belangrijker in de zorg omdat het mensenwerk is?
Zelf kom ik niet uit de zorgsector, maar ik merk wel dat mensen die werkzaam zijn in de zorg een andere benadering nodig hebben. Het zijn juist die mensen die een zachtere kant hebben en meer behoefte hebben aan gesprekken. Zij staan hier ook voor open. Natuurlijk is werkgeluk voor iedereen even belangrijk, ongeacht in welke sector je werkzaam bent.

 

De toekomstige generatie gaat anders om met werkgeluk dan eerdere generaties. Hoe kunnen bedrijven rekening houden met de verschillende generaties en de verschillende behoeften?
Bedrijven moeten hier goed in mee kunnen gaan. Een aspect waar ze naar moeten kijken, is de werk-privé balans en de mogelijkheid om hybride te werken. De generatie van nu vindt het belangrijk om genoeg vrije tijd te hebben en flexibel te kunnen werken. Dat zijn een paar dingen die nu zwaar meewegen.

 

Op welke manieren kunnen bedrijven hun werknemers helpen om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven?
Het is belangrijk dat werknemers een sociaal vangnet hebben, zodat ze ook in hun eigen netwerk iemand hebben om op terug te vallen. Als werkgever kun je zeker wel kijken naar wat de mogelijkheden zijn om ze hierin te ondersteunen en met ze mee te veren. Beide partijen moeten flexibel genoeg zijn om elkaar op een verantwoorde manier tegemoet te komen.

 

Op welke manier kan werkgeluk leiden tot meer creativiteit, innovatie en productiviteit op de werkplek?
Als je goed op je plek zit, dan ben je ook sneller geneigd om mee te denken met het bedrijf. Tijdens een overleg durf je je meer te uiten en meer bespreekbaar te maken. Wij vinden dat ook heel fijn, want wij weten ook niet alles! Ik denk dat zoiets eerder tot stand komt dan wanneer je je belemmerd voelt.

 

Wat is voor jou een stukje werkgeluk?
Wat ik bij Praktijksteun als prettig ervaar, is de open bedrijfscultuur. Mensen zijn echt geïnteresseerd in je en geven je de ruimte om naar ze toe te komen. Iedereen durft bij elkaar binnen te lopen en elkaar aan te spreken. De openheid die ik hier ervaar vind ik heel bijzonder. Het voelt fijn en vertrouwd, iets wat ik heb gemist op mijn vorige werkplek.

Heb jij ook een inspirerend succesverhaal te delen? We horen het graag! Laat een reactie achter en vertel ons over een situatie waarin je goed werkgeverschap hebt ervaren of waarin je zelf een positieve impact hebt gehad als werkgever. Jouw verhaal kan anderen inspireren en bijdragen aan een betere werkcultuur.

cover-image

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.